Door Kees Verburg op 3 februari 2014

Scheepswerf Reimerswaal

Normal
0

false
false
false

MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:Standaardtabel;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:”Times New Roman”;
mso-ansi-language:#0400;
mso-fareast-language:#0400;
mso-bidi-language:#0400;}

Onlangs kondigde de directie van Scheepswerf Reimerswaal aan te willen verhuizen van de locatie aan Kaai 85 bij Hansweert naar Vlissingen. Uitbreiding van het bedrijf kan volgens de directie niet in Hansweert in verband met de beperkte capaciteit van de sluizen en de diepgang.
Dit besluit bracht echter, vanwege het dreigend verlies van een beelddragend ondernemer en een belangrijke (directe en indirecte) werkgever, heel wat teweeg in het dorp. De overwegingen van het bedrijf zijn overigens begrijpelijk, maar tegelijkertijd ook betreurenswaardig. Reden voor de PvdA om in een  het college op te dragen zich actief in te zetten voor het behoud van activiteiten van de Scheepswerf Reimerswaal op de huidige locatie bij Hansweert. Waarom ? Omdat het bedrijf in de loop der jaren, aanvankelijk aan de Werfdijk, en meer recent aan Kaai 85 is uitgegroeid tot een internationaal en welvarend bedrijf met 46 vaste medewerkers (waarvan een groot aantal woonachtig in Hansweert) en zo’n 300 in- gehuurde medewerkers en dat het vertrek van het bedrijf voor het dorp Hansweert naast een verlies van werkgelegenheid, ook een verlies van een traditionele bedrijfstak en een onderneming betekent. De werknemers en opvarenden doen immers hun boodschappen bij de plaatselijke supermarkt en bezoeken de verschillende horecabedrijven. Bedrijven als oliehandelaren en sleepbedrijf raken een belangrijke klant kwijt en het Hansweertse verenigingsleven doet nooit tevergeefs een beroep op de Scheepswerf bij het organiseren van activiteiten. Om die reden is de PvdA van mening dat de voorgenomen verhuizing van een zodanig grote maatschappelijke invloed zal zijn voor Hansweert, dat dit vraagt om een actieve reactie en betrokkenheid van de gemeente Reimerswaal en dat het college zich sterk moet maken voor het behoud van dit bedrijf voor Reimerswaal door in gesprek te gaan over de mogelijkheden voor een vervolg van (een deel van) de activiteiten op de huidige locatie;

De op dinsdag 28 januari 2014 tijdens de besluitraad ingebracht motie met deze strekking werd met 12 stemmen voor (PvdA, CDA en SGP) en 7 tegen (VVD, CU en Leefbaar Reimerswaal) aangenomen. 

Kees Verburg

Kees Verburg

Pluimpot 3 4417 CH Hansweert. tel. 0113 – 383560 mob: 0651835055

Meer over Kees Verburg