16 januari 2022

Betreden op eigen risico

Betreden op eigen risico!

Je hoeft niet de hele trap te zien, doe gewoon de eerste stap.

Nog minder dan negen weken te gaan tot de gemeenteraadsverkiezingen. 

De tijd van StemWijzers, verkiezingskranten en uiteraard ook scoringsdrift is daar…

Een voorwaarde voor een bloeiende lokale democratie is dat voldoende inwoners ( politiek ) actief zijn.

Betreden op eigen risico, dat gold vier jaar geleden ook voor mij. Een grijs gebied, maar zonder dat je een eerste stap zet zul je nooit weten hoe het in elkaar steekt.

Het vertrouwen in jezelf moet groeien. Niet altijd makkelijk tussen mensen met jarenlange ervaring in de lokale politiek. 

Ik ben politiek gaan waarderen, het “spel” niet. Ik heb er werkelijk niks mee. Ik vind het niet leuk en ik denk dat ik het nooit leuk zal gaan vinden. Ik las laats dat vooral vrouwen weerstand ondervinden tegen strategisch spelen. Het gaat mij om de inhoud, het doel, maar het politieke spel is overal en je moet meedoen of je het leuk vindt of niet. Hoe pak je je rol in de organisatiepolitiek?

Een raadsakkoord spreekt mij persoonlijk aan. Een raadsakkoord kan de positie van de raad versterken omdat meerdere partijen meedoen met besturen. De aandacht blijft bij het punt waar het om gaat en dat vind ik belangrijk. 

Doorbreek de coalitie-oppositiecultuur, het coalitieakkoord kan mij niet dun genoeg zijn.

Je mag voor jezelf opkomen en denken dat je echt iets te zeggen hebt.

Datgene wat voor jou vanzelfsprekend is kan ook leiden tot een politiek debat. Ik heb dat de afgelopen vier jaar ook ondervonden. 

Dat er in Reimerswaal gemaaid wordt tijdens het broedseizoen, de kans dat je met zorg gebouwde vogelnesten zomaar wegmaait….ik kan nog steeds niet geloven dat mensen hiermee kunnen instemmen en wegkijken. 

Een maai-maar-raak beleid omdat “netjes, strak” belangrijk is. Prachtige bloemenveldjes onder de vlinders en bijen wegmaaien is niet van deze tijd. Biodiversitieit moeten we beschermen.

Zelfs foto’s die aantonen dat er onzorgvuldig en onnodig wordt gemaaid en waarop duidelijk  te zien is dat er bestrijdingsmiddel is gebruikt maken weinig indruk. 

De ene keer wekt het bij mij strijdlust op, maar soms ook wanhoop!

De strijdlust heeft mij de bijnaam – die groene – opgeleverd! Het kan erger en dan bedoel ik niet “rooie”, want dat betekent nog steeds dat je als PvdA-er je nek uitsteekt voor mensen en dat mensen, de meest kwetsbare mensen, boven geld gaan en daar zijn wij als fractie trots op! 

Eenzaamheid is een probleem wat niet alleen onder ouderen voorkomt maar ook onder jongeren. Wij kunnen als gemeente helpen, als we het samen maar willen!

Ouderen moeten op een huishoudelijke hulp kunnen blijven rekenen, ook na een operatie! WMO. “Het recht kan niet zonder morele toetsing” een indrukwekkende waarheid, ooit uitgesproken door Ronald Dworkin ( rechtsfilosoof in leven )

Jongeren moeten geprikkeld worden om buiten te spelen. Samen buiten zijn en niemand uitsluiten. Uitsluiten mag nooit om welke reden ook, respectvol samenleven begint bij kinderen. 

Bibliotheken, verenigingen, dorpshuizen en musea zijn schatkamers voor de samenleving, waardevolle ontmoetingsplaatsen. Wij willen dit beschermen!

De sleutel is preventie! Investeren aan de voorkant. 

Er is binnen onze gemeente nog veel te doen. 

Inwonersparticipatie! Koester intellectuele diversiteit. Verschillende meningen kunnen de grondstof zijn voor verbetering.

Door iedereen een stem te geven kom je tot de beste beslissingen.

Over klimaatadaptatie en de Regionale Energie Strategie heb ik enorm veel geleerd. We leven op te grote voet en gelukkig daalt dit langzamerhand ook in bij sceptici. We willen allemaal langer  leven met een schonere lucht en iedereen moet daarin bijdragen. 

Het PFAS probleem raakt ook onze gemeente. De Westerschelde, het strandje van Hansweert, Kruiningen, Rilland, in hoeverre kan dit problemen opleveren voor onze gezondheid? 

En dan kwam daar nog bij dat we moesten leren Zoomen….met zijn allen achter het scherm. Want het is nog steeds Co-ro-na. Delta variant en Omnikron, met of zonder vaccinatie, met of zonder booster…De Corona-pandemie heeft ons allemaal een spiegel voorgehouden.

Thuis vergaderen met de benen op de stoel want niemand die dat ziet. 

Wat we vaak wel konden zien, een mede-zoomer die voor de camera nog snel iets te eten naar binnen werkt, het hoorde er allemaal bij.

Real-life!

Inmiddels hangt de rode jas weer klaar. De foto’s zijn gemaakt. Voor mij is het anders dan vier jaar geleden, toen wat terughoudend, nu volkomen gemotiveerd om de volgende vier jaar in te gaan en er samen met mijn fractiegenoten, de Reimerswaalse raad en de inwoners iets moois van te maken.

Betreden op eigen risico! 

Marjolein Sinke-Oele