Motie Gezondheid in het sociaal domein

25 oktober 2020

Motie gezondheid in het sociaal domein

No. M2020-1027B

De raad van de gemeente Reimerswaal

Overwegende

Dat gemeenten een wettelijke taak hebben op het terrein van volksgezondheid.
Dat gemeenten een belangrijke schakel zijn in preventie.
Dat preventie aan de voorkant al start.
Dat kinderen moeten leren om gezond te leven en gezondheid nog geen kerndoel is in het onderwijs.
Dat tabellen van verschillende organisaties aantonen dat Reimerswaal op het gebied van leefstijl en bewegen lager scoort dan buurtgemeenten.
Dat toenemende vergrijzing op dit gebied aandacht vraagt, voldoende beweging maakt dat ouderen langer zelfstandig kunnen blijven wonen.

Voorts overwegende

Dat veel gemeenten een volledig preventieprogramma hebben met goed opgeleide sociaal werkers met specialisme jeugd- en jongerenwerk. Ze investeren in actieve sociale teams en alle betrokken partijen in het sociaal domein.
Dat wanneer de samenwerking, de verbinding, actief wordt opgezocht en op alle niveaus plaatsvindt bestuur, beleid én uitvoering pas effectief is.
Dat sport en bewegen bij kinderen een grote pedagogische waarde heeft en kan zelfs een onderdeel zijn van een behandelplan binnen de jeugdhulpverlening.
Dat de samenleving verandert en de overheid steeds meer geld biedt om deze verandering te begeleiden.
Dat sociale teams nog te weinig in beeld zijn bij bewoners binnen onze gemeente.
Dat een gezonde leefstijl dure gespecialiseerde zorg kan beperken omdat de kans op aandoeningen, sociaal isolement en sociaal-emotionele klachten zal afnemen.

Van mening zijnde

Dat we meer gebruik moeten maken van overheidsgelden en landelijke instanties zoals JeugdOpGezondGewicht en Gezonde School. Er bestaat zelfs een trainingsprogramma Word een Pro in Subsidie- en fondsenwerving.
Dat de gemeente aan de slag moet met sociale innovatie rondom het onderwerp gezondheid om “structureel” bewegen aan te moedigen en eenzaamheid te verminderen.
Dat (sport) verenigingen een spilfunctie vervullen, verbindend zijn en moeten kunnen rekenen op voldoende hulp om versterkt te worden.
Dat sterke sportverenigingen optimaal gebruik maken van accommodaties en dit ook huurinkomsten oplevert.
Dat voor preventie van overgewicht een leefomgeving die uitnodigt tot gezond gedrag van groot belang is.
Dat we naast overgewicht volop moeten inzetten op terugdringen van alcohol-, drugsgebruik en roken.

Roept het college op

De meningen van de raad ondersteunend, er mee aan de slag te gaan:

In het kader van ‘Follow The Money’: aan de raad voor 21 maart 2021 te presenteren wat er precies gebeurt met de budgetten voor sport en gezondheid in Reimerswaal.
Een inventarisatie op te stellen, te onderzoeken waar de knelpunten liggen zodat de score op het gebied van gezonde leefstijl niet achterblijft op andere gemeenten. Die inventarisatie aan de raad aan te bieden uiterlijk 31 maart 2021.

Daarbij een plan van aanpak te presenteren om veranderende behoeften aan te passen of aan te leggen waar ze nog onvoldoende zijn of geheel ontbreken.

Gebruik te maken van de aangeboden gelden vanuit instanties en ministeries. Daarvoor de gemeenteraad een inventarisatie te presenteren uiterlijk 1 mei 2021 en verantwoording af te leggen over de benutting op 30 juni en 31 december 2021 tot 100% van de beschikbare gelden bij de vaststelling van de rekening 2021.

En gaat over tot de orde van de dag.

Fractie PvdA Reimerswaal,

Marjolein Sinke

Motivering

Het coronavirus heeft ons laten zien hoe groot het belang is van een vitaal land en fitte bewoners. Een gezonde leefstijl heeft hierin een cruciale rol.

Op het gebied van gezondheid mogen wij niet tevreden zijn met een zes maar moeten we streven naar een negen of tien.

Tabellen uit onder andere de Zeeuwse sportmonitor en het RIVM laten zien dat Reimerswaal op het gebied van bewegen en sportdeelname niet voorop loopt en op vrijwel alle punten minder scoort dan het Nederlandse en Zeeuwse gemiddelde.

Meer dan de helft van de Nederlandse bevolking heeft overgewicht, voor Zeeland is dit percentage 51.

Op de website van de GGD – gezondheid in het sociaal domein- kunnen we de score leefstijl en bewegen van onze gemeente vergelijken met andere gemeenten. Naast Kapelle met 62, Borssele 55, Goes 61 vallen we met 39 erg uit de toon.

Kinderen moeten al vroeg leren om gezond te leven. Gezondheid is nog geen kerndoel in het onderwijs.

Er zijn in Reimerswaal slechts 4 van de 16 scholen die het keurmerk “gezonde school” mogen dragen. Daarvan is er niet één met het vignet Sport en Bewegen of groen en milieu (2019)

Overgewicht is één van de speerpunten van het Nationale Preventieakkoord, de ambitie is om overgewicht terug te dringen. Preventie richt zich hierin op het voorkomen van overgewicht en vraagt om een integrale aanpak. Er zullen door Corona nog meer gezinnen in armoede terecht komen, daardoor zullen ook buiten achterstandswijken klappen gaan vallen. Er komen meer gezinnen die net buiten de normen van het jeugd en cultuurfonds zullen vallen. Preventieve maatregelen kunnen veel betekenen voor de volksgezondheid.

Bij gezondheidsproblemen of een ongezonde leefstijl liggen vaak dieperliggende factoren ten grondslag zoals, schulden, werkeloosheid, ongunstige woonomstandigheden, eenzaamheid of depressie.

De toenemende vergrijzing vraagt ook onze aandacht, eenzaamheid onder ouderen loopt nog steeds op.

Voldoende beweging heeft een positief effect op de motorische en cognitieve ontwikkeling van kinderen. Een goed ontwikkeld kind heeft in zijn latere leven vaak meer zelfvertrouwen.

Voldoende beweging maakt dat ouderen langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Samen bewegen stimuleert om te blijven bewegen en brengt ouderen samen.

We moeten vol inzetten op preventie en dus nauw overleg tussen sociale teams en alle netwerkpartners, zo kunnen we ook meer grip krijgen op jeugdzorg. Omgekeerd begroten!

Een gezonde jeugd begint bij de leefomgeving van het kind.

Investeren in preventie kan zwaarder duurdere vormen van zorg voorkomen. Een goed uitgevoerd preventieprogramma voorkomt dat het dweilen met de kraan open wordt.

Binnen de gemeente verdwijnen sportverenigingen terwijl vitale verenigingen het cement zijn van de samenleving.

Verenigingen blijven vitaal door verbinding met het sociaal domein en dat heeft grote maatschappelijke voordelen. We moeten ons afvragen of Reimerswaalse Sociale Teams voldoende in beeld zijn bij de bewoners.

Er worden binnen onze gemeente “dure” onderzoeken gedaan, pilots gehouden en projecten opgestart. Beter is om “structureel” beweegaanbod te stimuleren en de sportinfrastructuur te versterken en te vergroten. Maken we voldoende gebruik van de subsidies die worden geboden?

Kenmerken van een gezonde gemeente zijn fietsvriendelijke veilige schoolroutes, veilige voetpaden. Uitnodigende sport- en beweegvoorzieningen (in de openbare ruimtes).

Voldoende groen.

Watertap punten om het drinken van water te stimuleren.

Schaduwrijke ontmoetingsplaatsen met bankjes.

2