(Door Han Verbeem)
De gemeente Reimerswaal zet geen rem op het maaien van bermen en slootranden. PvdA-raadslid Raadslid Marjolein Sinke-Oele heeft dinsdag tijdens de Besluitenraad een voorstel ingediend voor een milieuvriendelijker maaibeleid tijdens het broedseizoen. Maar daar voelt een meerderheid van de raad niets voor.
Zorgvuldig
Sterker nog: volgens wethouder Maarten Both gaat de gemeente al zorgvuldig te werk. “Maar soms ontkomen we er niet aan om ook te maaien in het broedseizoen. Dat gebeurt dan wél verantwoord.” Sinke-Oele heeft echter gesproken met inwoners van Yerseke die haar opmerkzaam maakten op het in hun ogen wel érg intensieve maaibeheer. Zo zouden broedsels van eenden bij de waterkant vernietigd zijn.
Coalitieakkoord
Daarom dient het PvdA-raadslid een motie in, samen met Christen Unie en CDA, om tijdens het broedseizoen volledig te stoppen met maaien van gemeentelijk groen. Dat leverde haar kritiek op van de coalitiepartijen. SGP-raadslid Artwin Otte is weliswaar voorstander van een zorgvuldig omgaan met de natuur en de Schepping, zo benadrukt hij, maar het raadslid vindt het voorstel van de PvdA en mede-indieners echter véél te ver gaan. Otte vraagt zich af of er dan ook een verbod komt op het maaien van sportvelden. “Op sportvelden broeden geen vogels”, reageert Sinke-Oele en verwijst in haar betoog naar de afspraken in het coalitieakkoord. Dat kan de tegenstanders echter niet overtuigen.
Twijfels
Want meer fracties betwijfelen de nut en noodzaak van minder maaien. Er zijn zelfs situaties denkbaar waarbij maaien zelfs de biodiversiteit ten goede komt. Leefbaar Reimerswaal-voorman Marien Weststrate heeft zelfs grote moeite met het voorstel en spreekt van “een zieligheidsgehalte van 110 procent.” Deze opmerking valt slecht bij enkele raadsleden, die vanuit de interruptiemicrofoon afstand nemen van Weststrate’s bewoordingen.
Herziening beleid
Toch komt wethouder Both de indieners van de motie enigszins tegemoet. Want volgend jaar staat de herziening van het huidige gemeentelijk groenbeleid, dat nog dateert van 2016, weer op de politieke agenda en daarbij zal éxtra aandacht zijn voor biodiversiteit – zo belooft de lokale bewindsman. CDA-woordvoerder Olaf Buteijn is blij met deze toezegging. Initiatiefneemster Sinke-Oele blijft echter teleurgesteld. “Het gaat er niet om of minder maaien mooi of lelijk is. Dat is een kwestie van smaak. Het gaat om het belang van de natuur en dat gaat ons allemaal aan.”